«

»

srp. 07

HDSS osnovan i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

WP_20160707_11_10_35_ProNaša je želja postati prepoznatljiv po programima i prijedlozima za rješavanje problema u našem društvu, rekli su predstavnici HDSS.

Hrvatska demokratska seljačka stranka osnovala je svoj ogranak i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 7. srpnja održana je prva konferencija u Bjelovaru, kojoj su prisustvovali glavni predsjednik HDSS-a Ivan Martan, te županijsko vodstvo stranke Marijan Javurek, predsjednik HDSS-a BBŽ, te Željko Babić, tajnik HDSS-a BBŽ.

Marijan Javurek i Željko Babić, inače dugogodišnji članovi HNS-a u Bjelovaru, istupili su iz te stranke kako bi osnovali Županijsku organizaciju HDSS-a jer smatraju da ima prostora za njih među ljudima koji ne izlaze na izbore i da ih se potakne upravo na to.

O aktualnoj političkoj situaciji i o programu stranke nešto više je rekao predsjednik stranke Ivan Martan.
-Naša je želja postati prepoznatljiv po programima i prijedlozima za rješavanje problema u našem društvu. Temelj Hrvatske demokratske seljačke stranke je Radićevsko zalaganje za socijalnu pravdu, poštenje i obiteljsko gospodarstvo, prilagođeno vremenu u kojem živimo. Na žalost sada imamo državu s mitom, korupcijom i nepotizmom. Ako dobijemo povjerenje na ovim dolazećim parlamentarnim izborima, zalagat ćemo se za promjene na bolje. Konkretno, predlagat ćemo da se osnuje jedna banka koja će pratiti i pomagati malom i srednjem poduzetništvu te poljoprivrednicima, ali ne ju uništiti kao što je prethodna bila uništena i pokupljen novac. Bez povećanja našeg proizvodnog programa mi nemamo budućnost. To sam govorio i pred petnaest godina kad su nas naši mladi mozgovi počeli napuštati i odlaziti u inozemstvo. Zalagat ćemo se za donošenje i provođenje lustracijskog zakona za donošenje novih zakona kojima bi se ubrzalo rješavanje sporova na način da se omogući sudstvu više autonomije prilikom donošenja presuda. Smatramo da naše sudstvo ovako ne funkcionira kako bi trebalo. Posebno nam je važno isto tako, kako je istaknuto i u našem nazivu, da smo izrazito osjetljivi na seljačko stanovništvo, spajanje zelene i plave njive, čime bi se omogućila bolja prohodnost roba i novčanih sredstava na zadovoljstvo jednih i drugih. Ovo su ciljevi koje smo stavili u prvi plan, što ne znači da su jedini, ali ti bi ciljevi bili srž i okosnica svega onoga za što se aktivno zalažemo od početka djelovanja Stranke. HDSS želi surađivati sa svim onima koji žele pošteno raditi, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili stranačku pripadnost. Spremni smo razgovarati sa svima. Žao mi je u tom kontekstu što je Most završio ovako kako je, jer su oni bili treći put za koji sam se ja zalagao godinama, ali stvari se nisu trebale riješavati na ovaj način. Vjerujem da Hrvatska više nije upitna, ali upitan je njen trenutni način funkcioniranja – poručio je Ivan Martan.

WP_20160707_11_10_43_ProPredsjednik ŽO HDSS-a Marijan Javurek osvrnuo se upravo na županijsku situaciju.
-Nitko se ovdje ne osvrće na to koliko je nekad u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo posla, a kakva je situacija sada, te kakvi su točno problemi u poljoprivredi, i kakve probleme poljoprivrednici u proizvodnji imaju. Ovaj grad, ali i županija neće moći živjeti bez poljoprivrede, i nije izuzet iz tih problema. Ima prostora za rad, i trenutni resursi se mogu iskoristiti kako bi se organizirala proizvodnja i da smanjimo uvoz kultura u trenu kad ih ima dovoljno proizvedenih na domaćem tržištu. Svjesni smo toga da nismo velika stranka, ali ako malo pokrenemo ljude moći ćemo utjecati na to da u politici ne prolazi baš sve što kome padne na pamet. Zakoni se mogu mijenjati – rekao je Marijan Javurek, te dodao kako će se podrška Gradu nastaviti, jer smatra da na taj način mogu više napraviti nego da ciljano rade probleme.

Predsjednik Ivan Martan dodao je na kraju kako je svakoj od županija u kojoj je osnovan HDSS dao autonomiju da odluči s kim će izaći na ove izbore. Na sastanku predsjedništva pokušat će se dogovoriti zajedničko opredjeljenje, ali neće inzistirati na jednom jer smatra da nije u redu stvarati probleme s obzirom na to da žele ostvariti svoje ciljeve, a to mogu uz jaču opciju.

Izvor:  bjelovar.info