«

»

svi. 16

INTERVIEW U PROLAZU – IVAN MARTAN

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHDSS želi postati parlamentarna stranka. Sprema se i za lokalne izbore iduće godine i iskazuje niz nezadovoljsta sadašnjom političkom situacijom. U prolazu, kratko smo razgovoarali s prvim čovjekom stranke IVANOM MARTANOM, predsjednikom čija stranka svoje sjedište jedina ima izvan centraliziranog Zagreba.

VJERA U STRANKE I DEMOKRACIJU

Naš stav je poznat. Stranka je utemeljena  na demokraciji. Našim političarima ta je demokraciju puna usta, a po drugoj strani prosto ne znaš gdje je više krše. Zapravo, pitam se koji su to ljudi i stranke kojima danas možeš povjerovati. Naš prvi predsjednik Franjo Tuđman je rekao kako imamo svoju država. I hvala bogu! Nažalost mi tako „uređenu“ državu nismo željeli. Upravo suprotno, tražili smo vladavinu prava i državu u kojoj svaki građanin može preživjeti od svoga rada. Sad, slažem se sa svim braniteljima koji su se istinski borili, nažalost, imamo državu mita, korupcije i nepotizma.

HDSS je stranka centra. Solidarni smo s rijetkim strankama u kojima vlada poštenje. Iako pokušavamo razgovarati sa svim strankama, prije Nove godine nećemo odlučiti o bilo kakvoj koaliciji.  Upravo sam o tome danas razgovarao s našim predsjednikom stranke u Bjelovaru gdje imamo veliki broj članova.

OČEKUJETE LI USKORO NOVE PARLAMENTARNE IZBORE

Pripremljeni smo za eventualne parlamentarne izbore. Iako to nije u redu, jer sve košta, ali još uvijek je bolje nego da vlada ovakva sadašnja Vlada.

KOMPATIBILNOST HSS-A I HDSS-A

HDSS i HSS imaju zajedničku potku, a to je seljaštvo. Nažalost HSS je dosada bila stanka u kojoj se uhljebljuju pojedinci. Mi smo ipak stranka svih građana Hrvatske. Novi predsjednik HSS morati će uložiti dosta truda da povrati članstvo i povjerenje seljaka, a time i našu stranku.

POLJOPRIVREDA DANAS

Nažalost hrvatska ruralna  područja danas su prepuštena sama sebi. S pravom našim poljoprivrednici negoduju, jer će nas EU kazniti s 1,2 milijuna kuna. Samo zbog toga, što bivši ministar Jakovina nije poštovao plasman pristiglih sredstava unije putem programa, nego po podobnosti. To je za svaku osudu. Sada kada smo u EU, svijet neće dozvoliti da radimo kako se nekome hoće, nego kako biti na korist društva. Imamo  velika europska sredstva na raspolaganju kakao bi revitalizirali poljoprivredu, ali nesposobne ljude koji upravljaju svime time. Problemi u poljoprivredi izraženi su i na uzurpaciji zemljišta. Da netko može sada u 21.stoljću uzurpirati tuđu zemlju i za to dobivati poticaje, a da pravi vlasnik o tome ne zna ništa, je katastrofa. Po Zakonu, pet godina se po tom pitanju ništa ne može mijenjati. To nije u redu. To sigurno nisu naputci Europske unije, barem ne u tolikom negativističkom smislu. To je čist manipulacija, a državno odvjetništvo šuti.

MEĐIMURJE ŽUPANIJA ILI SAMOSTALNA REGIJA

Prije svega želimo da Međimurje ima svoj Upravni sud. O tome sam govorio i dok sam bio županisjki vijećnik. Međutim od tada se nije ništa dogodilo, ali ni pregovaralo o tome. To mi je već tada bilo sumnjivo, ali i jasna namjera kako nas se želi pripojiti Varaždinskoj županiji. HDSS neće nikada dozvoliti da se bilo kome pripojimo. Mi smo kao Istra i moramo biti sami za sebe. Prava, sposobna i samostalan Regija. Međimurci su marljivi i pošteni i cijenjeni. Imamo velike potencijale radne snage što dokazuju i pristigli strani investitori, hvaleći međimurskog radnika. Najveći problem je nezaposlenost. Međimurje ima resurse zaustaviti odljev radne snage i školovanih ljudi. A na tome treba i raditi , zar ne?

JE LI MEĐIMURSKA ŽUPANIJA ODISTA NAJBOLJA U HRVATSKOJ

Imamo uvjeravanja da je Međimurje jedna od najboljih hrvatskih županija. Ja mislim da to nije tako, jer sam duboko uvjeren da novinari previše napuhavaju realnost. To nije dobro. Vjerujte ima daleko  boljih županija u kojima se ne njeguje populizam, nego realnost. Mnogi će se složiti samom, da Međimurci zaslužuju bolji puno bolji životni standard, ali i daleko jače gospodarstvo, da en govorim o poljoprivredi.

IMATE LI PLAN KOALIRANJA ZA LOKALNE IZBORE

Idemo na lokalne izbore, a s kime, sasvim sigurno ćemo naći najbolje rješenje. S onim ljudima koji nam garantiraju da će ono što govore u kampanji, izvršavati i kad dođu na vlast.

BIROKRACIJA I ADMINISTRACIJA

Previše je zaposlenih u državnoj administraciji. Po mom dubokom uvjerenju, ono što rade naše državne agencije, mogu komotno županijske službe-zaključio je predsjednik Hrvatske demokratske seljačke stranke.

Preuzeto s medjimurjepress.net