«

»

kol. 16

HDSS s koalicijskim partnerima u Čakovcu: ‘Jedina opcija’ za spas Hrvatske

160817Na predstavljanju kandidata za 3. izbornu jedinicu predsjednik Hrvatske demokratske seljačke stranke Ivan Martan također istakao je važnost oporavka hrvatskog seljaka.

Martan je kazao kako je prije svega potrebno formirati jednu ‘seljačku’ banku, poput nekadašnje Agro-obrtničke banke koja je nažalost nestala, kao i novac deponiran na njezinim računima, kada je tadašnji predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić prije više od desetak godina potpisao koalicijski sporazum s Ivicom Račanom. Tada je također ukinuta i Gospodarska sloga koja je trebala biti nositelj poljoprivredne proizvodnje u ovoj državi.

Takva banka bi trebala sa znatno nižim kamatama na kredite biti pomoć seljaku prilikom pripreme za sjetvu, a na žalost ovo što sada imamo je daleko od onoga kako su organizirane zapadne zemlje u kojima se pomaže selo i poljoprivreda, koji su velikim djelom i nositelji gospodarskog rasta i razvoja.

Isto tako važno je povezati zelenu i plavu (kontinentalnu i primorsku ) Hrvatsku. Naime ta zelena Hrvatska može proizvesti hranu za dvadeset milijuna ljudi, a u isto vrijeme se u državu uvozi hrane u vrijednosti od 23 milijarde eura. Ne vidim razloga zašto u hrvatskim hotelima i kuhinjama u skoroj budućnosti ne bi bilo više domaćih kvalitetnih i ekološki prihvatljivijih proizvoda za razliku od uvoznog voća, povrća i mesa upitne kvalitete.

Cijeli članak možete pročitati na: emedjimurje.rtl.hr